Яловият опит на Румен Радев да подхлъзне политическия елит по руска писта

21:03, 22 апр 18 25 Topnovini Автор: Topnovini

Заседанието на КСНС на 19.04.2018 г. при президента Радев е скандално. Скандално е, защото разкри колко масово и дълбоко Москва е превзела вътрешнополитическия процес у нас и колко навътре е проникнала в работата на българските държавни ведомства, начело разбира се, с президентската институция, която трябва да олицетворява единството на нацията. И нейната независимост.
От предварително раздадения на участниците проeкт за Становище за КСНС се вижда опитът на държавния глава да наложи на участниците в Съвета позиция, която да компрометира България като член на НАТО и ЕС

Нещо повече, ако тази позиция беше приета, това би означавало, че България де факто вече е напуснала НАТО и ЕС и е навлязла в нова „сива зона“, в едно пространство в Източна Европа, което Русия счита за сфера на свои „привилегировани интереси“, без ни най-малко да я интересуват интересите на народите, които живеят в него. Затова проектът на тази позиция е индикатор за тревожни сигнали, говорещи за един добре обмислен саботаж на националния консенсус, постигнат преди повече от две десетилетия, а именно: България да бъде част от семейството на европейските народи, обединени заедно в рамките на ЕС и НАТО.
В предложената от президента позиция директно се казва, че след нанесените ракетни удари по територията на Сирия от страна на САЩ, Великобритания и Франция „се покачва рискът от ескалация на напрежението в района”. Специално се акцентира, че ударите са предприети без резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Всичко това не може да цели друго, освен на практика да покаже, че България се обявява против своите съюзници от НАТО и заема позиция, удобна за Кремъл.

Това не може да бъде позиция на държава-съюзник! Това вече е прекалено!
Предложената от президента позиция е втори пореден, тежък удар върху имиджа и надеждността на България като съюзник в НАТО. Това е удар, който се нанася в рамките на по-малко от месец. Още са пресни спомените от случая „Скрипал“, когато през март правителството отказа да се солидаризира със съюзника ни в НАТО Великобритания, на чиято територия беше извършено нападение с химическо бойно отровно вещество, както и с останалите държави от НАТО и ЕС, които вече експулсираха руски разузнавачи, работещи на дипломатическо прикритие в посолствата в столиците им.

Целият анализ прочетете тук.