„Черната пантера" е първият филм, прожектиран в Саудитска Арабия

17:06, 21 апр 18 / Свят 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Саудитска Арабия отвори първото си кино от 35 години насам, а първият филм, който бе прожектиран там е „Черната пантера“.
Въодушевените зрители си правеха селфи във фоайето на киното и чакаха на опашка за пуканки и газирани напитки, а билетите се изкупиха за отрицателно време.

По-рано през седмицата в киното, отворено в бизнес квартала "Крал Абдула" в Рияд, се състоя пробна прожекция. В близките месеци в кралството, където кината бяха затворени през 80-те години на миналия век под натиска на ултраконсервативни духовници, ще бъдат открити още киносалони. Салонът с 250 места в Рияд се управлява от американската компания Ей Ем Си ентертейнмънт (AMC Entertainment) - първата фирма, получила лиценз за тази дейност в Саудитска Арабия.

Отмяната на забраната за кината миналата година е част от редица обществени реформи, поети от саудитския принц престолонаследник Мохамед бил Салман.

"Завръщането на киното в Саудитска Арабия е важен момент в съвременната история и културен живот на Кралството, както и в развитието на индустрията за развлечения в Кралство", каза Ауад Алауад, министър на културата и информация на Саудитска Арабия. "Киното винаги е играло важна роля за обединяването на културите, а Саудитска Арабия е готова да изпълни ролята си."

Населението на Саудитска Арабия надхвърля 32 милиона души - повечето под 30 години - и властите планират до 2030 г. да открият около 350 кина с общо над 2500 екрана с очакване годишните приходи от продажба на билети да възлизат на близо 1 милиард долара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама