Протести в Никарагуа отнеха човешки животи

11:43, 21 апр 18 / Свят 25 488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-малко трима души бяха убити при протести в Никарагуа срещу промени в социалната система, предаде Ройтерс, като се позова на Червения кръст. Агенцията отбелязва, че смъртоносното насилие засилва натиска върху лявото правителство на президента Даниел Ортега. В Никарагуа вчера протестираха за трети пореден ден срещу влезлите в сила реформи, които увеличават вноските на работещите и понижават пенсиите.

В четвъртък полицай и млад демонстрант бяха застреляни в столицата Манагуа. Един младеж е бил застрелян в Типитапа, североизточно от Манагуа. 48 души са получили медицинска помощ. Бивш лидер на лява партизанска групировка, обвиняван от критиците, че иска да установи семейна диктатура, Даниел Ортега е президент на Никарагуа от 2007 г. Неговата политика, която е смес от социализъм и пазарна икономика, осигури на централноамериканската страна солиден икономически растеж, отбелязва Ройтерс.

Социалната реформа, която според правителството е необходима за фискалната стабилност, обаче предизвика ответни реакции, съпътствани от насилие. Местни телевизии, излъчвали пряко протестите, бяха спрени от ефир.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама