Ким Чен-ун: Северна Корея вече няма нужда от ядрени и ракетни опити

10:29, 21 апр 18 / Свят 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Северна Корея вече няма нужда от ядрени и ракетни опити, обяви държавният ръководител Ким Чен-ун, цитиран от световните агенции.

Севернокорейският лидер каза, че считано от днес, страната му ще затвори своя полигон за ядрени изпитания, ще спре да прави такива тестове и ще прекрати изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети. Решението е било взето на заседание на Централния комитет на управляващата Корейска трудова партия вчера.

„Затова нямаме нужда от нови ядрени и ракетни опити и полигонът в северната част на страната изпълни своята мисия”, каза той.

Решението на Пхенян идва на фона на засилената дипломатическа активност около Северна Корея.

Южна Корея приветства заявлението на КНДР за прекратяване на ядрените изпитания и смята, че това ще създаде положителни условия за успешното провеждане на междукорейската среща и срещата между КНДР и САЩ.

„Решението на КНДР говори за значителен прогрес за яденото разоръжаване на Корейския полуостров“, отбелязва се в заявлението на президентската администрация в Сеул.

Японският премиер Шиндзо Абе също приветства заявлението на КНДР.
„Това е придвижване напред. Приветствам това“, заяви Абе.

Японският министър на отбраната Ицунори Онодера обаче заяви, че заявлението на КНДР за прекратяване на ядрените изпитания "не е удовлетворително".

"Особено за Япония, след като в заявлението не бе споменато нито за отказ от балистични ракети със среден и малък радиус, нито отказ от ядрено въоръжаване. Това не е достатъчно“, категоричен бе министърът, който е на посещение във Вашингтон.

Онодера отбеляза също, че сега не е време международната общност да отслабва натиска върху КНДР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама