Северна и Южна Корея откриха гореща линия между лидерите си

15:10, 20 апр 18 / Свят 25 704 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двете Кореи откриха гореща линия между своите лидери в петък. Това съобщиха от южнокорейската президентска канцелария една седмица преди срещата на върха между лидера на Северна Корея Ким Чен-ун и президента на Южна Корея Мун-Дже ин в демилитаризираната зона на границата между двете страни, предава "Франс прес", цитирана от Агенция "Фокус".

Линията свързва президентската Синя къща в Сеул с канцеларията на Комисията по държавните дела, оглавявана от Ким.

Историческата връзка чрез горещата линия между лидерите на двете Кореи току що бе установена“, заяви високопоставен служител в президентството на Южна Корея, като добави, че пробният разговор между служителите е бил дълъг 4 минути и 19 секунди.

Припомняме, че Мун и Ким трябва да се срещнат идния петък от южната страна на демилитаризираната зона, което ще бъде третата междукорейска среща на върха след края на Корейската война от 1950-53 година, завършила с примирие, което трае и до днес, вместо мирен договор. Сеул натиска за декларация, с която да се обяви, че войната е свършила, като прелюдия към подписване на мирен договор. Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който също се договори за среща с Ким Чен-ун в близко бъдеще, даде „благословията си“ за мирен договор между Южна и Северна Корея. 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама