Колко често да се къпем?

20:00, 21 апр 18 25 529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сред безкрайните реклами на шампоани, сапуни, душ-гелове и балсами, изглежда сме започнали да се къпем по-често, отколкото е здравословно. Взимането на душ всеки ден не е в пряка зависимост с по-доброто ни здраве, а дори напротив, пише lifestyle.bg.

Кожата по естествен път съхранява доброто си състояние чрез функцията на специални жлези, които отделят омазняващи секрети.

Сапунът и водата отстраняват този полезен филм и оставят кожата суха, а това води до нейното напукване. През тези микроскопични цепнатинки пък навлизат микроорганизми, които не винаги ни мислят доброто.

А кожата реагира с усилено омазняване, за да противодейства, което ни кара да се къпем още по-често. И, ето как, кръгът се затваря.

Разбира се, козметичната индустрия, наред с миещите препарати, е измислила и заместител на естествените механизми за поддържане на еластичност и мекота и предлага различни овлажняващи кремове. Но нито един заместител не е по-добър от начините, по които работи природата.

Освен естествения защитен слой и мъртвите кожни клетки, при къпането отстраняваме неизбежно и добрите бактерии, които живеят по повърхността на тялото и се хранят с веществата, които кожата ни отделя. Тези микроорганизми се борят и конкурират с лошите, като по този начин поддържат здравето ни.

Така се оказва, че прекалено честото къпане е вредно - то ни превръща в изсъхнали, напукани и оголени същества.

Не звучи добре, но колко често тогава да се къпем?

Според д-р Брандън Мичъл, асистент по дерматология в Университета "Джордж Вашингтон", за повечето хора е достатъчно да се къпят веднъж или два пъти седмично, като дори не сапунисват агресивно цялото си тяло, а да наблягат основно на тези места, за които е характерно да не ухаят особено добре.

На тези, които все пак държат да къпят цялото си тяло всеки ден, д-р Мичъл препоръчва да го правят само ако наистина кожата им не страда от това.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама