Пет ежедневни вещи, за чиято истинска функция не сте подозирали

18:00, 20 апр 18 / Любопитно 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Понякога обичайни за нас вещи имат няколко различни функции, но ние дори не подозираме за тях. Но никога не е късно да научим нещо ново и полезно. Вижте пет ежедневни вещи, за чиято истинска функция не сте подозирали.

Цилиндъра на зарядните за лаптоп

Ако използвате персонален компютър, сигурно сте забелязвали, че кабелът, с който мониторът е свързан към компютъра, почти винаги има в края си малко цилиндърче. Ще го забележите и на кабела на зарядното за вашия преносим компютър или фотоапарат. Това просто, но много важно приспособление се нарича „феритен филтър“. Той има за цел да обере или премахне възможните смущения в сигнала на самия кабел. И по този начин да подобри образа на екрана или зареждането на вашето устройство.

Цифрите на етикета на гримовете

Ако някога сте купували тубичка с грим за лице, сигурно сте забелязали текст на етикета, който гласи 6М, 12М, 18М или 24М. Това е всъщност срокът на годност на дадения продукт. Ако използвате грим за лице за по-дълъг период, това може да доведе до обриви или инфекции. Тези символи на етикета са, за да ви уведомят кога е вече време да изхвърлите старите продукти и да ги замените.

Дупчиците на илюминаторите на пътническите самолети

Не толкова ежедневно, но все пак е любопитно, че илюминаторите или „прозорчетата“ на съвременните пътнически самолети са изградени от два отделни здрави слоя пластмаса. Заради голямата разлика в налягането на атмосферата между тях този истински „стъклопакет“ може да се пръсне. Затова миниатюрното отверстие е създадено да компенсира до известна степен налягането и да го нормализира. През него въздухът се отвежда от междинния слой на прозорчето и се просмуква този от салона.

Дупчицата на капачките за химикалки

Дупката на капачките на химикалките BIC са създадени в началото на 80-те години на миналия век, след като всяка година стотици души са загивали при инциденти. Например при деца, пишещи с тези химикалки и играейки, лапайки капачките, те ги всмуквали по случайност навътре. Компанията решава да сложи дупчици на върха им. По този начин самото всмукване става далеч по-трудно, защото през тях навлиза въздух и вакуумът не се получава.

Дупката на дръжките на тиганите

Някои тенджери и тигани имат дръжки с дупки в края. Някои хора смятат, че това е за да може по-лесно да ги окачите на стената си и макар това да е истина, нейното предназначение е за поставяне на лъжица за бъркане. Докато готвите, вместо да миете лъжицата си всеки път когато бъркате ястието, просто я поставете през дупката, докато е нужно да я използвате отново.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама