Берлин блокиран заради бомба от войната

12:30, 20 апр 18 / Свят 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Центърът на Берлин беше блокиран и евакуиран заради обезвреждането на 500-килограмова бомба от Втората световна война. Влаковете няма да спират на централната гара, целият градски транспорт също ще бъде доста объркан целия петък.

10 000 души трябваше да напуснат жилищата и работните си места, докато върви сапьорската работа.

И през тази година, повече от 70 години след края на Втората световна война, в Германия има десетки хиляди неоткрите и неизбухнали бомби. Според специалисти всяка десета от бомбите, хвърляни от американци и британци над Германия, не е избухвала. Някои от тях лежат само 30-ина сантиметра под земята, други са на дълбочина над 6 метра. Всички те са взривоопасни и всяка изминалата година рискът те да започнат да гърмят от самосебе си става все по-голям.

Най-засегнати са големите градове Берлин, Дрезден, Хамбург, цяла южна Германия, Рурската област, поречието на Рейн в долната му част.

Всяка година сапьори обезвреждат около 5000 бомби от Втората световна война. Само в Хамбург от 1945 г.а досега са обезвредени 11000, смята се, че има поне още 2900, които не са открити. В Берлин пък под сгради и улици ръждясват около 3000 неизбухнали бомби.

Най-често те биват откривани при строителни работи. Не винаги обезвреждането минава без жертви. Преди две години в Мюнхен избухна 250-килограмова бомба, нанесени бяха щети за милиони евро. През 2008 г. в Северен Рейн-Вестфалия бомба уби фермер, който работел по нивата си. През 2006 г. жертва на бомба стана багерист, работещ по строежа на магистрала.

Според специалисти тези бомби са толкова ръждясали, че в близко бъдеще няма да могат да се обезвреждат, без да бъдат взривявани. Корозията е толкова напреднала, че на място, на което е открита бомба, се забранява дори кашлянето.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама