Башар Асад върна на Франция Ордена на Почетния легион

10:00, 20 апр 18 / Свят 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сирийският президент Башар ал Асад е върнал на Франция Ордена на почетния легион заради участието на Париж във въздушните удари по-рано този месец, предаде ДПА.

В края на миналата седмица САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушни удари по три обекта в Сирия, за които се смята, че са част от програмата за химически оръжия на Дамаск. Западът отправи критики към режима на Асад за предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума.

Според официалната сирийска власт и Русия става дума за "инсценировка" и "фалшиви новини".

Междувременно международни експерти разследват случая в Дума.

Асад е бил удостоен с най-високата степен на това френско отличие - Големият кръст - от президента Жак Ширак през 2001 г., малко след като е поел поста на покойния си баща Хафез ал Асад.

В съобщение на президентството в Дамаск се казва, че "Башар ал Асад не смята за чест да носи орден на страна, която е роб на Съединените щати и подкрепя терористи". Отличието е върнато на Франция чрез румънското посолство, което представлява френските интереси в Сирия.
 

В понеделник тази седмица, от Елисейския дворец съобщиха, че е започнал дисциплинарна процедура за лишаване на Башар ал Асад от ордена, припомня ДПА.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама