Българска копродукция в конкурсната програма на Кан

18:30, 20 апр 18 / Култура 25 495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската копродукция „Дивата круша“ попадна в официалната селекция на 71-о издание на кинофестивала в Кан. Лентата е осмият пълнометражен проект на турския режисьор Нури Билге Джейлан, който вече е носител на „Златна палма“. Заглавието е подкрепено от Националния ни филмов център, снимано е в партньорство с филмовото студио Ню Бояна. Продуцент от родна страна е „РФФ Интернешънъл“. Другите страни, компании от които също се разписват с участие в реализацията на продукцията, са Турция, Франция, Германия, Босна и Херцеговина, Македония, Швеция и Катар.

Действието на „Дивата круша“ се върти около Синан, който е страстен почитател на литературата и винаги е искал да стане писател. Когато се завръща в родния си град в Анадола, влага цялата си енергия в намирането на средства, с които да издаде книгата си, но се оказва, че го преследват дълговете на баща му.

„Дивата круша“ ще се състезава за голямата награда на престижния филмов форум в Кан заедно с 20 други продукции. Фестивалът ще стартира официално на 8 май с прожекция на Everybody Knows на иранеца Асгар Фархади. Начело на журито в основната програма ще застане носителката на „Оскар“ Кейт Бланшет, а компания на панела на оценяващите ще й правят още актьорите Леа Сейду, Чан Чън, Кристен Стюарт, режисьорите Дени Вилньов, Ава Дюверней, Андрей Звягинцев и певицата от Бурунди Каджа Нин.

Българска копродукция попада в конкурсната селекция на форума в Кан за първи път от 23 години насам.

Миналата година там филма си „Посоки“ представи и Стефан Командарев. Лентата, фокусираща се върху шест истории в софийски таксита обаче бе включена в програмата „Особен поглед“ и не се бори за „Златна палма“. Въпреки това „Посоки“ успя да впечатли Ума Търман, която бе председател на журито в страничната селекция, като холивудската звезда дори лобира за специална награда за каста на филма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама