Каракачанов предложи конкретни реформи за хората с увреждания

16:25, 19 апр 18 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След среща с хората с увреждания вицепремиерът Красимир Каракачанов е готов с предложения за реформи в системата.
Това стана ясно на пресконференцията в Министерски съвет, която се проведе веднага след разговорите, инициирани по искане на Национално представени организации на и за хора с увреждания.

По покана на Каракачанов в разговорите участваха и зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова и управителят на НОИ Йвайло Иванов. След почти двучасови анализи Каракачанов направи следните предложения, които ще бъдат представени на коалиционните партньори.

- Темата и целта на промените в системата на ТЕЛК е прекратяване на измамите и нерегламентираното ползване на права – получаване на пенсии за инвалидност и други социални привилегии, които източват здравната и социална система и така ощетяват хората, които реално имат нужда от тях. Това не означава намаляване или отнемане на пенсиите на болните хора, а спирането на тези пенсии на т.нар. фалшиви инвалиди.

- За целта е нужно да има строг контрол. В момента по закон има 9 контролни органа, които са разпределени в различни министерства и ведомства – например – здравното министерство, социалното, НОИ и т.н. Ние предлагаме да се създаде един контролен орган под шапката на НОИ, който да обедини всички останали, за да се подобри контролът на всички нива – от личните лекари до надзорните комисии.

- Отново, за да се гарантира контролът предлагаме да се въведе електронно досие на всеки здравноосигурен човек. Така лесно може да се проследи генезисът на заболяването и да се „хванат“ евентуални опити за измами. За целта е добре да се въведат и здравна и социална карти.

- Трябва да се помисли за т.нар. обслужване на „едно гише“ – експертизата за работоспособността и здравния статус да стават от един орган на едно място.

- Трябва да се помисли за по-строги наказания за длъжностните лица, които издават документи с невярно съдържание, и да се подобри правоприлагането в тази област. Това важи и за хората, които са се възползвали от тези документи. При установяване на нарушение да им се отнемат ТЕЛК-овите решения и да се връща цялата сума, която са получили неправомерно.

- Да се помисли и да се направят нужните промени така, че хората, които имат трайни и необратими заболявания - напр. хора без зрение, без крайниците и т.н., да не се налага да се явяват на комисия всека година или през година, както и да се направи ревизия на списъка със заболяванията, които подлежат на експертиза за работоспособността.

Национално представени организации на и за хора с увреждания също бяха категорични, че това е вярната посока, в която да се един нов обществен дебат по темата.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама