Парламентът прие промени в Закона за туризма

15:50, 19 апр 18 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът прие промени в Закона за туризма на второ четене. Промените са във връзка с транспониране на европейска директива за пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги, и хармонизирането на българското законодателство с това на останалите държави от ЕС по отношение на дейността на туроператорите и туристическите агенти, предаде БТА. 

Разписани са по-обстойно правата на пътуващия и на туроператора. Променят се и обезщетенията при неизпълнение на задълженията.

Министерството на туризма ще е Централно звено за контакт с останалите държави от ЕС във връзка с предоставянето на туристически услуги. Увеличава се срокът за категоризиране от кметовете на общините - от два на три месеца. Предвижда се възможност за проверки от длъжностни лица от Министерството на туризма на лица, извършващи туристически услуги - както на обектите, така и на дейността. 

Увеличава се горната граница на имуществените санкции - от 1000 на 3000 лв. Въвежда се санкция в двоен размер при повторност на нарушението. Въведена е конкретизация на типовете и видовете хотели, както и за заведения за хранене и развлечение.

Правоспособност за упражняване на професиите екскурзовод, планински водач и скиучител ще могат да придобиват не само български граждани, но и граждани на държава - членка на ЕС, и на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама