Нов вид раци откриха учени на остров Ява

20:15, 19 апр 18 / Любопитно 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пустинни раци, скариди с блестящи очи и раци с мъхести шипове са сред повече от дузината нови видове, открити в дълбоководна експедиция до индонезийския остров Ява, съобщиха учени.

 

Екипът от Националния университет в Сингапур и Индонезийския институт на науките извършиха експедицията за 14 дни между март и началото на април.

Изследваният район включваше дълъг участък от Индийския океан край южното крайбрежие на Ява, както и протока Сунда, който отделя острова от Суматра, пише БГНЕС.

 

"Това е част от Индийския океан, която никога не е изследвана за дълбоководни животни, така че наистина не знаехме какво ще открием", каза Питър Нгъ, експерт по раците и ръководител на проведената експедиция. „Откриването на видове, напълно нови за науката, ни показва, че в тази част на Индонезия има неща, за които не знаем", каза Нгъ.

Изследвани са 63 обекта от Джакарта до южна Ява и обратно. Сред най-интересните открития са новите видове раци. Един от тях е с подобие на чиния, предпазващо очите му, а другият - с ярко оранжев цвят.

Друго откритие е пустинен рак с яркозелени очи. А новият вид скариди е с блестящи очи, които отразяват светлината, съобщиха учените.

Професор Нгъ каза, че учените ще изследват още над 12 000 същества от 800 вида и ще публикуват резултатите през 2020 г. Те очакват да открият още нови видове.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама