Руски концерн с оръжие, което „побърква“ дронове

16:40, 19 апр 18 / Любопитно 25 660 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският концерн „Автоматика“ е разработил три типа оръжие за радиоелектронно противодействие на безпилотни летателни апарати (БПЛА): преносимо – „Пищал“, мобилно – „Таран“ и стационарно – „Сапсан“, предаде БГНЕС.

„Ефектът от излъчването почти винаги е еднакъв – безпилотните самолети, грубо казано, се побъркват“, обяснил пред РИА Новости шефът на проекта Сергей Ширяев. „Ако говорим за квадрокоптер, то той ще зависне, ще започне да го подмята вятърът, след което влиза в свредел и пада. При дрон от самолетен тип той започва неконтролирано снижение, докато не се срещне със земята“, добавил той.

От концерна поясняват, че новите многофункционални комплекси са в състояние да засичат, проследяват и ликвидират безпилотните самолети, като влияят върху радиоканалите – за управление, навигация и за пренос на данни.

Най-мощен от трите комплекса бил „Сапсан“, предназначен за всякакъв вид дронове. Той бил в състояние да засече безпилотни летателни апарати (БПЛА) в инфрачервения, видимия, радиотехническия и радиолокационния диапазон на разстояние над 100 км, да го съпровожда и да излъчва насочен поток електромагнитен радиошум. Ако този дрон е особено опасен „враг“ и трябва да бъде незабавно унищожен, точното му положение се предава на огневите точки на ПВО за поразяване.

При заплаха от масирана атака на БПЛА от няколко направления ефективен бил комплексът със средна мощност „Таран“. При откриването им той незабавно създавал около отбранявания обект невидим защитен купол с радиус не по-малък от 900 метра, в който дронове не можели да проникнат.

„Пищал“ бил изпълнен във вид на пушка с маса около 3 кг. Оръжието било предназначено за борба с единични цели.

В концерна „Автоматика“ се надяват в близките месеци да завършат изпитанията на комплексите, които да потвърдят характеристиките им, като се планира започване на серийно производство в края на годината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама