БСП: Ако Емил Христов не подаде оставка, ще я искаме

12:40, 19 апр 18 / Политика 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Оставката на Емил Христов е единственият отговор на политик, който носи отговорност за провала в политиката на ГЕРБ. Ако не я подаде, ще я поискаме", заяви депутатът от БСП Антон Кутев от трибуната на парламента в декларация от името на партията. Поводът за това беше скандал за недопуснатите до парламента хора с увреждания.

"БСП не обвинява ГЕРБ, че хората с увреждания живеят под ръба на оцеляването, а в бездушието на властта и за това, че интеграцията на тези хора не е помръднала. Обвиняваме управляващите, че през 2016 г. по силата на приетия от тях план е трябвало да бъде приет Закон за социалните услуги, който да реши сериозна част от исканията на протестиращите. До този момент няма и разработен такъв. След вчерашния протест на хора с увреждания пред сградата на парламента дойдоха представители на протестиращите, които пожелаха среща с ПГ на БСП. Целта на срещата беше организаторите на протеста да предоставят на депутатите предложения за законодателни решения в социалната област. ПГ на БСП се отзова на поканата за среща с протестиращите, като организира срещата по единствения според нас правилен начин - в сградата на Народното събрание",посочи Кутев.

И допълни, че хората дори не са протестирали срещу ГЕРБ, а срещу всичко, което се е случило през последните години.

"Те протестираха срещу убийствено ниските доходи на хората с увреждания, срещу липсата на държавна подкрепа, липсата на работа, неработещите институции, мизерията", каза още Кутев. Той допълни, че вчера никой от управляващите не е излязъл да чуе хората с увреждания, просто, защото разговорите им били неприятни, но не им хрумнало, че именно той би могъл да "спаси човешки живот"

"Има много хора, срещу които българското общество е несправедливо и жестоко, но хората с увреждания са най-онеправданите и измъчени от системата. Тях системата ги убива в най-директния смисъл. Тук няма място за хиперболи. Когато говорих с хората от протеста вчера аз изцпитах огромно чувство на вина. Ако ние седящите тук не можем да помогнем на тях, хората чиято защита е белег за всяко общество, защо сме тук? Какъв е смисълът от властта, която Конституцията ни дава, ако не сме кадърни да променяме обществото си и ако не сме в състояние на защитим най-уязвимите", попита още Кутев. По думите му голяма част от хората с увреждания, ще стигнат до летален край преди следващият мандат на правителството на Бойко Борисов.

"Ако нямаха такива надписи на тениските, можеше и да влязат. Недостойни се оказаха тези надписи за еснафския вкус на депутата", посоче още соцдепутатът.

"Вчера не помръднахте от местата си докато не усетихте, че става скандал. и побързахте да се върнете. Ето тук се включи и Борисов, разреван от историята на майката с болно дете. Е тук вече нещата станаха комични", каза още Кутев. Той прочете и отговорът на майката Красимира, която пише, че "този кризисен пиар и дошъл малко в повече", и която приканва премирът да се извини на нея и на всички майка с деца с увреждания.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама