51 благородни елени разселени в страната през 2018

10:00, 22 апр 18 25 484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

51  благородни елена, отгледани в ДЛС-Паламара, са резселени през тази година в ловни и горски стопанства в цялата страна. Интересът към животните, отглеждани в едно от водещите български ловни стопанства, е изключително голям.

През декември месец миналата година животните са уловени чрез специални капани разположени на две места в стопанството. В Закона за лова е предвидено кошутите, приплодите и шиларите  да прекарат в огражденията минимум 45 дни. „Това е карантинен период, в който се наблюдават от ветеринарен лекар и специалистите ни по лова“,коментира директорът на ДЛС-Паламара инж. Севен Башлъ. Около 100 елитни животни са били отделени през декември  в двете ограждения в БИСД-Паламара и ДЛСР-Паламара. От тях в началото на тази година 21 животни са разселени в ДЛС-Студен кладенец, по 14 броя  в ДЛС-Тервел и ДГС-Върбица и 2 приплода в ДЛС-Витиня. Според инж. Башлъ  колегите му от страната искат чрез разселването да увеличат числеността на животните в стопанствата си, да опреснят кръвта или да вкарат нов вид, където такъв няма.

За разлика от предишни години през тази животните бяха маркирани с ушна марка, а на 2 бяха поставени проследяващи устройства, които през определен интервал от време отчитат чрез gps активността на животните. Тъй като те обикновено се движат заедно, устройството позволява да се проследи цялата група и да се наблюдава от експертите по лова.

Основно за разселване се избират кошути и приплоди, но от стопанството в Тервел поискаха от нас и шилари. Всички животни бяха в отлично състояние, като придвижването им до съответните териториални поделения се извършваше със специализиран транспорт и в клетки, за да не се наранят. През цялото време сме полагали за животните изключителни грижи, за да са доволни колегите. Сигурен съм, че през 2019 година от нашето стопанство ще бъдат разселени в страната  още елитни животни от вида благороден елен“, категоричен е Севен Башлъ.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама