ЕС подготвя "мирна" оферта" за избягване на митата за стомана и алуминий от САЩ

10:10, 19 апр 18 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз подготвя "мирна" оферта, чрез която се надява да сложи край на търговското напрежение с Белия дом и да избегне влизането в сила след две седмици на митническите тарифите за изнасяните от блока за САЩ стомана и алуминий, посочват неназовани европейски официални лица, цитирани от "Уолстрийт джърнъл".

Обмислената от Европейския съюз оферта представлява миниатюрна и опростена версия на Трансатлантическото споразумение за търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) - спорното търговско споразумение между ЕС и САЩ, което преди време беше договорено, но така и не беше официално одобрено от администрацията на бившия американски президент Барак Обама.

ЕС също така обмисля обединяването на усилията си със САЩ, за да се справят с това, което двете договарящи се страни определят като несправедливи търговски практики на Китай, посочиха европейските служители. Предложената от съюза мини-сделка изпълнява основното искане на американския президент Доналд Тръмп: по-ниски митнически тарифи за американските коли и части за тях, както и за промишлените машини, които влизат в Европа.

В замяна на по-ниските бариери, които също така биха могли да бъдат предложение и за някои селскостопански стоки и фармацевтични продукти, ЕС би искал да му бъдат предоставени достъп до участие в обществените поръчки на САЩ, което беше едно от най-сериозните препятствия при провежданите преговори за TTIP.

Трябва да се има предвид, че към края на март Белият дом изключи временно страните - членки на Европейския съюз и още няколко държави като Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Мексико и Южна Корея от влизащите в сила на 23-ти март нови мита от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий в САЩ. Управляващите във Вашингтон обаче уточниха, че митническите тарифи за цитираните по-горе държави няма да влязат в сила до 1-ви май 2018-а година, докато не бъдат проведени дискусии за задоволителни дългосрочни алтернативни средства за справяне със заплахата от увреждане на националната сигурност на САЩ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама