Кампания за имунизациите като лично право и споделена отговорност

07:30, 23 апр 18 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 23 до 29 април 2018 г. отбелязваме Европейската седмица на имунизациите.

От 2005 г. насам, тази инициатива се провежда всяка година и има за цел да насочи вниманието и да съдейства на обществото в осъзнаването важността на имунизацията за човешкото здраве и благополучие, да помогне в поддържането на обществения интерес към имунизациите, както и за политическата подкрепа в тази област. 

През тази седмица се активизират дейностите в подкрепа на имунизациите включително чрез насочени комуникации и образователни мероприятия.

Данните сочат, че имунизациите със задължителни ваксини през 2017 г. на национално ниво са изпълнени с имунизационен обхват 91- 96%, съобщи д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Тази година във фокуса на Европейска имунизационна седмица е имунизацията като лично право и споделена отговорност за намаляване на неимунизираните лица и премахването на имунизационните „джобове“. Успехът на инициативата означава и напредък по постигането на Глобалните цели за устойчиво развитие 2030 на ООН, в това число и постигането на добро здраве.

Министерството на здравеопазването припомня, че ваксините осигуряват лична защита срещу опасни болести. "Когато ние и хората от нашата общност сме с изграден имунитет към дадено заболяване, то не може да се разпространява лесно. Заедно, ние предпазваме тези, които не могат да бъдат имунизирани (бебета, възрастни хора със здравословни проблеми и отслабена имунна система) от вирусите или бактериите, причиняващи ваксинопредотвратимо заболяване", припомнят от там.

Всеки човек може да бъде предпазен от ваксинопредотвратимо заболяване и с имунизирането си да допринесе за предпазването на околните, отбелязва министерството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама