Диаманти в метеорит сочат, че вероятно идва от изгубена планета в Слънчевата система

09:10, 19 апр 18 / Любопитно 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фрагменти от метеорит, паднал на Земята преди десет години, са доказателство за изгубена планета, която някога е била част от Слънчевата система, съобщи Асошиейтед прес.

Учени от Швейцария, Франция и Германия изследваха диамантите в метеорита, наречен Алмахата Сита, паднал в Нубийската пустиня в Судан през октомври 2008 г. Заключението им е, че те най-вероятно са се образували в протопланета преди повече от 4,55 милиарда години.

Диамантите в метеорите съдържат миниатюрни кристали, които могат да се образуват само под огромно налягане - 200 000 бара, обясни един от авторите на изследването Филип Жийе от Федералния технологичен институт в Лозана. Това показва, че загадъчната планета е била голяма поне колкото Меркурий, а може би дори колкото Марс.

Специалистите отдавна предполагат, че в ранната Слънчева система е имало повече планети, като някои от тях са били по-скоро маса от течна магма. Една от тези зародишни планети, наричана Тея, може да се е ударила в младата Земя и да е изхвърлила голямо количество отломки, от които по-късно да се е образувала Луната.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама