Куба сменя лидера си: за първи път президентът няма да е от династията Кастро (СНИМКИ)

08:20, 19 апр 18 / Свят 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът в Хавана, избран през март, определя членовете на висшето ръководство на страната. Сред тях е новият президент, приемник на Раул Кастро, който се отказа от поста. За първи път новият лидер не е от династията Кастро, съобщава БНТ.

Мигел Диас-Канел отдавна беше сочен за наследник на Раул Кастро. Утре той навършва 58. Въплъщава поколението, което не принадлежи на революцията. Инженер по електроника, той е със солидна кариера в кубинската комунистическа партия, в чийто редици влиза през 1997 г. Изкачва всички стъпала, като започва от родната провинция Виля Клара. 

Стига до министър на висшето образование и по-късно първи заместник-председател на Държавния съвет или вицепрезидент. Номинира го самият Раул Кастро.

Другарят Диас не е новак, казва тогава по-малкият брат на Команданте, който обяви също втория си мандат за последен. Мигел е на трибуната на погребението на Фидел Кастро в Сантяго, присъства на вечерята с Обама по време на посещението на американския президент в Куба, посреща Путин при визитата му в Куба. Баща е на две деца. Фен е на Бийтълс, носи дънки и има профил във Facebook.

От него обаче не се очаква да разбие системата, а да продължи икономическите реформи на ментора му Кастро, например, да обедини двете съществуващи валути на острова - кубинското песо и конвертируемото песо, при средна заплата 30 долара на месец. Диас защитава еднопартийната система, критикува кубинските дисиденти и независимите медии, накратко определят го като лоялен на партията технократ. 

Така или иначе, младият политик не остава сам на върха, защото начело на партията ще продължава да бъде 86-годишният Раул Кастро, поне до 2021 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама