Зукърбърг не се яви на изслушване в Европейския парламент

18:13, 18 апр 18 / Свят 25 493 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският парламент обсъжда в Страсбург защитата на личните данни след скандала с „Фейсбук” и компанията „Кеймбридж аналитика”.

Изпълнителният директор на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг бе поканен от ЕП официално в понеделник и се предвиждаше да говори пред съответните парламентарни комисии, както стори по-рано пред Сената и Конгреса на САЩ, предава БТА.
Той обаче заяви, че не може да присъства заради служебни ангажименти.

Новото европейско законодателство предвижда глоби до 4% от годишния оборот на компании, които незаконно са предоставили лична информация, без съгласието на засегнатите. Разпоредбите ще влязат в сила на 25 май.

Европейската комисия съобщи, че във вторник той се е срещнал и със заместник-председателя на комисията Андрус Ансип в Сан Франциско.

Българският заместник-министър по европредседателството Моника Панайотова коментира, че скандалът с "Кеймбридж аналитика" е довел до загуба на доверие по целия свят и е засегнал основни принципи на ЕС. Тя изрази надежда, че новите правила за защита на личните данни в ЕС, които влизат в сила в края на май, ще дисциплинират онлайн компаниите.

Еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова уточни, че до 2,7 милиона европейци вероятно са засегнати от злоупотребата с лични данни. По нейните думи „случаят прилича на престъпление”. Юрова настоя общите условия за ползване на услуги да не бъдат писани на недостъпен правен език, а да бъдат ясни и разбираеми за всички.

„Фейсбук“ твърди на „Политико“, че нейното общуване е рутинно и че иска да се впише в идеологическия спектър. Но фактът, че „Фейсбук“ се опитва да се приспособи към консерваторите, помага да се обясни амбицията на Зукърбърг да отговори на "да" или "не" на въпроси относно европейското законодателство за неприкосновеността на личния живот.

Зукърбърг в крайна сметка се извини.

Зелените пък заявиха, че извиненията не са достатъчни.

Европейската обединена левица посочи, че Зукърбърг е знаел, но не е направил нищо, за да спре злоупотребите, защото това е неговият бизнес модел. Според тях подобни нередности се допускат и от Амазон и Гугъл.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама