Меркел ще се срещне с Тръмп на 27 април във Вашингтон

16:50, 18 апр 18 / Свят 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският канцлер Ангела Меркел ще замине за Вашингтон за среща с президента на САЩ Доналд Тръмп на 27 април, предаде Асошиейтед прес.

Френският президент Еманюел Макрон ще посети САЩ броени дни по-рано. Той е очакван във Вашингтон на 24 април, отбелязва АП.

Европейските лидери се опитват да съхранят споразумението между световните сили и Иран за ядрената програма на Техеран.

Тръмп обеща да изтегли САЩ от сключеното през 2015 г. споразумение до 12 май, ако в хода на преговори с участието на британски, френски и германски представители не бъдат коригирани сериозните, според него, недостатъци в текста.

Бъдещето на това споразумение ще зависи от успеха на намесата в последната минута на европейски лидери.

Макрон и Меркел вероятно ще са последните чуждестранни ръководители, подкрепящи споразумението, които ще се видят с Тръмп преди обявения от него краен срок.

Европейците искат също ЕС да остане извън митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий.

Меркел и Тръмп са на различни позиции по редица стратегически въпроси като свободната търговия, имиграцията и климата, посочва Франс прес.

Тръмп отправи нападки срещу Германия и по-специално канцлера Меркел преди и след избирането си на президентския пост заради търговския излишък на страната, заплаши автомобилния сектор с по-високи мита и разкритикува приема на бежанци след 2015 година.

Берлин още очаква изпращането нов посланик на САЩ, повече от година след встъпването в длъжност на Тръмп, отбелязва Франс прес.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама