„Врагове“ пращат Асен Блатечки в Ел Ей

19:20, 18 апр 18 / Култура 25 848 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерното заглавие на режисьора Светослав Овчаров „Врагове“ бе селектирано за участие на международния филмов фестивал SEE fest, който ще стартира до дни в Ел Ей. Кинофорумът се фокусира върху ленти, заснети в югоизточна Европа, а българската продукция, начело на която пред камерата застава Асен Блатечки, ще бъде представена на 27 април.

Общо 10 филма ще се състезават за наградата на SEE fest, а в рамките на гала церемонията по откриването ще бъде прожектиран румънския Hawaii.

“Врагове“ ни позиционира през пролетта на 1913 г., по време на Балканската война. Асен Блатечки е част от група отчаяни български военни, които се опитват да пренесат лодка по суша, за да я превърнат в жива торпила и да потопят турски крайцер. Всичко се преобръща, когато чуждите войници се превръщат от врагове в съюзници.

„Както сочи прякорът на героя на Асен - Арабията си е арабия – усмихнат, кротък, добър, спокоен. Във филма той понася дори изстрел в гърдите и се ухилва. Когато се усети измамен, когато се посегне на онова, в което вярва, става друг – непредсказуем и зловещ“, обясняват от екипа на „Врагове“. Реакцията на Блатечки пък била с възклицанието „Значи трябва да играя себе си!“.

За първи път на международно ниво черно-бялата лента на Овчаров бе представена на друг фестивал – в Кайро, след което влезе в програмата и на други форуми в Япония и Полша. У нас пък очакваме широкото разпространение на филма да стартира от този петък.

„Всичко беше трудно във „Врагове”. Може би защото във филма се разказва за загубена битка. Или пък може би, защото всички роли във филма са мъжки и няма една жена, та да облагороди отношенията. Трудно се снима филм, който би трябвало да струва три милиона, с три пъти по-малко пари. По време на снимките ни удари ураган, който отвя декора в морето. Валя ни дъжд, който щеше да ни удави“, разкрива и режисьорът.

Освен Блатечки, на големия екран за „Врагове“ ще видим още Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Леарт Докле, Стефан Мавродиев, Димитър Овчаров, Иван Савов, Синан Арслан, Хасан Гюней, Ивайло Димитров и Константин Соколов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама