В Саудитска арабия започват кинопрожекции след 35 години с "Черната пантера"

19:40, 18 апр 18 / Любопитно 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Саудитска Арабия днес отваря врати първата кинозала след 35-годишна пауза на публични прожекции на филми, като първият филм, който ще бъде прожектиран, е американският блокбъстър "Черната пантера". Любителите на киното в Саудитска Арабия ще могат да гледат екшъна в нова кинозала, построена от американската компания AMC Entertainment във финансовия квартал "Крал Абдула" в столицата Рияд.

"Това е исторически ден в Саудитска Арабия, а AMC получи първия лиценз да управлява киносалони в тази страна преди две седмици, като ние ще отворим тази вечер", изтъкна изпълнителният директор на AMC Адам Арон пред CNBC.

"Чухме, че Саудитска Арабия обмисля да отмени забраната си върху киносалоните и се задействахме", допълни Адам Арон.

Планът да започнат прожекции на филми в Саудитска Арабия за първи път, откакто религиозните лидери на ултраконсервативната страна затварят кината в страната преди близо четири десетилетия, беше обявен за първи път от Министерството на културата на Кралството по-рано този месец, когато то потвърди, че е издало първият лиценз за управление на кино на AMC, която е най-голямата компания в света в тази област.

Саудитска Арабия обаче сега планира да отвори до 40 киносалона в 15 града в цялата страна през следващите 5 години, а до 2030 година да бъдат отворени още 100 кина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама