Иван Гешев за задържането на Десислава Иванчева: Светнаха всички като коледна елха

11:55, 18 апр 18 25 796 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

“В кабинета на Десислава Иванчева намерихме стотици преписки, за които се твърди, че са изгубени и се ползват за изнудване”, съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев по случая със задържането на кметицата на район "Младост" при показна акция във вторник.

Той даде подробности как е хваната Иванчева с подкуп от изнудвано лице - строителен предприемач. Гешев заяви, че всички по веригата, взели участие в престъпнаха схема на кметицата, са "светнали като коледна елха".

Ръководителят на Специализираната прокуратура заяви, че Иванчева е възпрепятствала дейността дори на инвеститори Клас "А".

"Предприемачът е трябвало да започне действия, за да си изкара документи. Започва чакане около година за нещо, което се върши за една седмица. Той пуска жалби до всякакви институции. Но след това, чрез посредници, се свързват с него хора на кметицата, които му казват, че тя е много ядосана, заради жалбите, които е подавал и той ще има проблеми", разказа Гешев.

"От същите посредници става ясно, че му е заявено, че ще строи на 20 евро на квадратен метър, което прави 250 000 евро. Тази сума трябвало да бъде разделена на три вноски по около 70 000 евро, като документите, които се чакали една година, щели да бъдат "оправени", обясни още той.

"Човекът осигурява първата част от сумата, защото иска да помогне на държавата, въпреки че съзнателно му пречи", каза Гешев.

Ние 20 дни чакаме получаването на сумата. Срещите се променяха всеки ден. Дали защото посредникът е бил ангажиран, дали защото кметицата не е била на линия поради бурен нощен живот. Накрая срещата се случи между посредник, бивш кмет на "Младост" и предприемачът и то в центъра на София. Изнудваното лице предаде сумата на посредника в едно кафе в близост до ул. "Гурко". Посредникът се свърза с кметицата, видяха се в гадинката на "Кристал", пиха кафе два часа, той взе 14 000 евро от тези 70 000 евро, въпреки че твърдял пред изнудваното лице, че всички пари са за кметицата. Съзнателно не ги задържахме там, за да не кажете, че жената е невинна, оставихме я да си вземе парите, по-точно ги е взела заместничката им. Ние първо задържахме така наречения посредник и веднага след това задържаме колата на кметицата, защото не знаем какво ще стане с тези пари. Не сме й казвали от къде да кара, за да я хванем точно пред министерството”, обясни Гешев.

Гешев обясни, че към момента има трима обвиняеми. “Привлечени са в качеството на обвиняеми за подкуп в особено големи размери”, обясни той.

Ако Десислава Иванчева бъде призната за виновна я грозят от 10 до 30 години лишаване от свобода, както и конфискуване на частично или цялостно имущество и лишаване от права.

"Това е работно обвинение. В рамките на досъдебното производство е възможно да бъдат конфигурирани и други обвинения. Включително организирана престъпна група, включително пране на пари”, допълни още Гешев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама