България и Грузия със съвместни проекти на Антарктида

18:30, 18 апр 18 25 508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България и Грузия ще си сътрудничат на Антарктида. В Тбилиси двете страни договориха сключването на официално споразумение за съвместна дейност на Българския aнтарктически институт и Министерството на образованието и науката на Грузия.

Очаква се още през следващия полярен сезон на Българската база на о-в Ливингстън да бъдат реализирани съвместни научни проекти.

По инициатива на българския посланик в
Грузия Десислава Иванова, министъра на образованието и науката на Грузия Михеил Чхенкели и ректора на Тбилиския университет Георгий Шарвашидзе в грузинската столица се проведе двудневен семинар, посветен на дейността на България на Антарктида.

Йордан Йорданов, Гергана Лаптева и Мариана Симеонова от Българския антарктически институт представиха Националната програма за полярни изследвания, c ръководител проф. Христо Пимпирев и проектите, по които работят българските учени в Антарктида.

На работна среща със заместник-министъра на образованието и науката
проф. Александър Тевзадзе и директора на Международния отдел Каха Хандолишвили беше договорено да се сключи официално споразумение за сътрудничество между двете институции.

Обсъдени бяха и възможностите за съвместни научни проекти, които през следващия полярен сезон да бъдат реализирани на Българската база "Св. Климент Охридски" на
о-в Ливингстън. В Тбилиския държавен университет "Иван Джавахишвили" бе открита изложба с географски карти на Антарктида от Средновековието до днес. Представен бе и алманаха „Тerra Australis Incognita – „Непознатата Южна земя”, събрал повечето известни досега географски карти, изобразяващи Ледения континент от древността, проследявайки тяхното развитие през вековете до днес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама