Античният Наисус оживява в изложба

21:20, 17 апр 18 / Култура 25 757 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложба постери „Античният Наисус – кръстопът на трансбалканските сухопътни комуникации през вековете“ се открива утре в Националния археологически институт с музей при БАН. Представянето на експозицията се реализира в рамките на междуакадемичен проект на НАИМ, Археологическия институт в Белград, Института за балканистика на Сръбската академия за науки и изкуства (САНИ) и Институт „Озониус“ на Университета Бордо-Монтен.

11 постера разказват историята на античния Наисус (днешния град Ниш) в периода І-VІ век, като представят емблематични сгради, между които дворци и гробници, Наисуското предградие Медиана, използвано от римските императори, и прилежащите му вили, водонапорна кула и нимфеум (храм, посветен на нимфите). Основан от римляните, градът бързо става значимо стопанско и военно средище заради стратегическото си местоположение на кръстовището на главните трансбалкански римски пътища. Особена значимост той придобива в късноантично време, в епохата на император Константин Велики, който е роден и възпитаван в Наисус и го е украсил великолепно, както свидетелстват писмените извори.

Изложбата е подготвена от участниците в проекта за археологическо проучване на античния Ниш. Тя е съпътствана от документален филм и лекция. Поводът да бъде показана в България е междуакадемичният проект „Проучване и интерпретация на археологическите култури на териториите на България и Сърбия“, в който НАИМ при БАН е партньор на институтите, подготвили изложбата.

Експозицията ще остане в Националния археологически музей до 14 май.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама