Дъщерята на Нина Симон ще пее на Джаз феста в Банско

20:40, 17 апр 18 / Култура 25 551 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лиса Симон – дъщерята на легендарната джаз, блус и соул дива Нина Симон, ще бъде една от звездите в тазгодишното издание на Банско Джаз Фест, което ще привлече десетки хиляди ценители на добрата музика от 4 до 11 август. 55-годишната певица, за която твърдят, че е по-добра от майка си, ще изнесе концерт в града в полите на Пирин на 10 август. Тя е веган и има специални изисквания за меню и екологично обзавеждане в хотела, където ще бъде настанена, разкриха организаторите.

21-вото издание на феста ще бъде подгрято с буги-вуги вечер на 3 август, когато ще свирят отдавна познатият в Банско Аксел Цвингенбергер (Германия) и Ладива (Швейцария) – двама от най-изявените джаз пианисти в света.

Няколко от големите имена на родната музикална сцена ще се разпишат в афиша. Събитието ще открие на 4 август поп примата Петя Буюклиева, която ще дебютира на този подиум. Тя ще започне своя пърформанс с песента на Тончо Русев „Пролет“ (по текст на Петя Дубарова) в нов джаз вариант в памет на големия ни композитор, а създателят на фестивала, д-р Емил Илиев, предположи, че всеки от българските участници ще изпълни по някой от незабравимите му шлагери. Буюклиева ще поднесе на публиката букет от свои хитове и кавъри с Биг Бенда на Благоевград.

Грандамата на българския джаз Камелия Тодорова със Станислав Арабаджиев трио на 9 август ще представи новия си проект „Красив спомен“, наречен така по сингъла, композиран от дъщеря й Речъл, който трябва да излезе през май. „Триото е младо, но сръчно. Имаме репертоар от суинг, евъргрийни, соул, българска музика. Искам да навляза в нов период, с повече български песни“, призна Тодорова. Две вечери преди нея, на 7 август, Васил Петров и Ангел Заберски трио, които отдавна не са се събирали заедно в Банско, също ще имат нова програма, определяна като „тежка артилерия“ в жанра. Преди 10 години Фреди Кол, брат на прочутия Нат Кинг Кол, характеризира Ачо като изключително талантлив пианист, припомни д-р Илиев. А такъв комплимент от велик пианист тежи доста... Фестивала ще закрие на 11 август Рут Колева с концерт своя иновативна джаз музика с елементи на соул, фънк и др., а в нейния Live Band ще бъде един от най-изявените испански саксофонисти в момента.

Банско Джаз Фест ще има пъстра програма, включваща не само чист джаз, но и рок, поп, така че всеки да намери нещо за себе си. Сред чуждестранните гости ще са италинаската джаз сензация Киара Панкалди (4 август), рокаджиите „Джазбоунс“ от Германия (5 август), Уралският Диксиленд – един от най-добрите в Русия, чиито музиканти свирят и в престижни симфонични оркестри (6 август), Ли Чиаочуан квинтет от Китай, където вече се създава висококаратен джаз, и The Jive Aces – купонджиите от Лондон, които ще свирят и на кралската сватба на принц Хари и Меган Маркъл. На 10 август ще забие авангардната британска джаз-поп формация Мат Бианко – скъпа група, която обаче е приела условията на организаторите, разкри Емил Илиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама