Българските шахматисти заплашени да останат без рейтинг

15:40, 17 апр 18 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Опасността българските шахматисти да останат с нулев рейтинг в ранглистата на Международната шахматна федерация е съвсем реална. Това коментира Методи Стойнев, председател на "Шахматна федерация България", за БНР.
    
Бордът на международната организация е взел решение, че ако страната ни не изпълни изискванията й, касаещи документи, фактури и преводи за насочване на средства към фалшива банкова сметка в офшорна фирма и ако не заплати задълженията си, няма да продължават да изчисляват рейтингите на българските шахматисти, поясни Стойнев. 

Документите са поискани още преди повече от две години, но тогава е отказан достъп от страна на тогавашното ръководство на Българската федерация по шахмат. Тези документи все още съществуват, Министерството на младежта и спорта има най-малкото копия, увери Методи Стойнев. 

Става дума за около 3,5 милиона лева, превеждани в периода между 2011 и 2014 година. По времето на Силвио Данаилов като управляващ Българската федерация по шахмат са правени турнири от името на европейски шахматни купи, които не са били истински. Като президент на Европейския шахматен съюз той е създал копие на съюза с частна фирма и е открил офшорна сметка, стана ясно от думите на Методи Стойнев.

„Тоест, когато той прави някакви турнири в България, той ги прави все едно между истинския Европейски шахматен съюз и Българската федерация по шахмат, но парите отиват в офшорната сметка. Това нещо е разкрито“, обясни Стойнев.

Разследването е за злоупотреба в особено големи размери, още от преди три години. Прокуратурата е наясно, припомни част от сложната предистория на казуса Стойнев.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама