Eврокомисар Тисен: Все още безработните младежи в ЕС са твърде много (СНИМКИ)

14:40, 17 апр 18 / Политика 25 528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Безработицата в ЕС е на рекордно ниско ниво от 7,1%, но все още безработните младежи са много. Това обяви европейският комисар по заетостта и социалните въпроси Мариане Тисен. В София се провежда неформална среща на социалните министри от Евросъюза. 

Комисар Тисен подчерта, че младите безработни в Евросъюза са 3,5 милиона, а други 8 милиона са продължително безработните. В същото време Европа застарява, а цифровата икономика е новото предизвикателство на фона на това, че 63 милиона от европейците нямат основни дигитални умения. Това по думите й, налага хората постоянно да актуализират уменията си. 

"Досега формулата на държавата за благосъстояние беше "Грижа през целия живот", но новото определение трябва да бъде "Развитие през целия живот", а именно образование и обучение през целия живот", каза европейският комисар.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков подчерта, че министерската среща ще направи задълбочен анализ на ситуацията. Трябва да се предложат нови решения за справяне с предизвикателствата, за справяне с младежката и продължителната безработица, за да продължим с бързи темпове социалното сближаване", заяви Петков.

Лука Византини - генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите, поиска страните-членки на Евросъюза да поемат ангажимент за повече финансови средства. В момента финансирането за младежката гаранция е само 0,13 на сто от общия брутен продукт.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама