Макрон: Не е дошло времето за страните от Западните Балкани да влязат в ЕС (СНИМКИ)

14:10, 17 апр 18 / Свят 25 549 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Европейският съюз не трябва да приема нови членове, докато интеграцията не се задълбочи и реформите не се изпълняват", заяви френският президент Еманюел Макрон. В реч в Европейския парламент Макрон подчерта, че "иска да бъдат приети страните от Западните Балкани в европейския проект, но времето за тяхното членство все още не е дошло", предаде NOVA.

"Ще подкрепя разширяването едва тогава, когато е налице задълбочаване на интеграцията и реформите в нашата Европа", подчерта Макрон. Той добави, че не иска Балканите да се обърнат към Русия или Турция ,"но не иска и Европа, която в условията на трудно функциониране с 28, а утре с 27 членки, да бъде с 30 или 32 държави при същите правила". 

"Трябва да работим за това да живеем в Европа на обединението, а не на разделението", заяви още Макрон в Страсбург. В дебатите участва и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде БНР. 

"Да възкресим битката за идеите, които са създали Европа", заяви Макрон. Той посочи като най-голяма заплаха за Европа това, че не народът се е отказал от европейските модели, а елитите, които са го предали.

Френският президент очерта четири основни приоритета, върху които трябва да се работи в следващите години. Това са миграцията, като подчерта, че трябва да бъде отблокирана реформата за Дъблинския регламент. Като втори приоритет е цифровизацията. Също така реформата на паричния съюз и културата и образованието. 

След френския президент се включи и председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, който заяви, че е силно развълнуван от думите на Макрон и завърши с това, че истинската Франция се завръща.

Това ще е четвъртият от поредицата дебати между държавни и правителствени ръководители на ЕС и евродепутатите за бъдещето на Европейския съюз. Досега в пленарната зала в Страсбург говориха премиерите на Ирландия, Хърватия и Португалия. Следващият европейски лидер, който ще направи подобно обръщение през май, е белгийският премиер Шарл Мишел.

Речта на Макрон идва в момент, в който Европарламентът обсъжда извънредно кризата в Сирия. На вчерашния дебат лидерът на групата на либералите Ги Верхофстат направи паралел с ударите в Ирак. Тогава, като премиер на Белгия, той се разграничил от операцията, но подчерта, че днес действията са били навременни. От своя страна германският евродепутат Ска Келер изрази мнение, че трябва да се търси политическо решение на кризата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама