Борбата с корупцията е ключово за утвърждаване на демократичните институции

13:50, 17 апр 18 / Свят 25 469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водещи принципи в дейността на Народното събрание са утвърждаването на върховенството на Закона, откритост и прозрачност на публичната власт за премахване и ограничаване на корупционните практики, подчерта председателят на българския парламент Цвета Караянчева в изказването си на Глобалната парламентарна конференция, организирана от Групата на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон, предаде БНР. 

Противодействието на корупцията е ключов критерий за утвърждаване на демократичните институции и на съвременните стандарти за прозрачност и контрол в управлението на обществото, посочи още Цвета Караянчева.

"Антикорупционното законодателство ни задължава да провеждаме широк диалог с ангажираните с антикорупционна дейност субекти, правоохранителните и правораздавателните органи за пресичане и санкциониране на корупцията, за противодействие на криминалните форми, а също така и така наречените "меки форми" на корупция. Антикорупционното законодателство и практика придобиват все по-голямо значение за интегритета на България в европейското и евроатлантическото пространство", заяви Караянчева.

Тя подчерта, че приетият от Народното събрание Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество е съобразен и с препоръките в докладите на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество, а също и с разпоредбите на приетата Директива на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз. 

Караянчева посочи, че с него се регламентира създаването на единен независим орган за превенция и борба с корупцията, повишава се ролята на обществото в борбата с корупцията и се засилва връзката с компетентните органи на други държави и с международни организации за обединяване на усилията в борбата с корупцията и др.

С особен принос в нормотворческата дейност са и гласуваните Закон за мерките срещу изпиране на пари, както и Закон за частната охранителна дейност, подчерта Цвета Караянчева.

В двудневния форум, който беше открит в централата на Групата на Световната банка, участва и председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Изказвания направиха управляващият директор на МВФ Кристин Лагард и президентът на Световната банка Джим Йон Ким.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама