Трима от десет родители у нас не знаят дали детето им е виждало агресия

11:39, 17 апр 18 25 519 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стартира националната кампания „Да върнем родителите в училище“, инициирана от евродепутата Асим Адемов със съдействието на министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев. 

В аулата на Национална финансово-стопанска гимназия, София, присъстваха министър Красимир Вълчев, зам.-министър Таня Михайлова и над 100 представители на родителски и учителски асоциации и сдружения, директори, родители и учители. Всички те са обединени от идеята да се идентифицира и реши проблема с комуникацията между родители и учители и съпътстващата загуба на доверие в българската образователна система. 

Г-н Адемов откри кампанията изтъквайки, че в дългогодишния си професионален опит в сферата на образованието е имал възможността да се сблъска с лошата комуникация между родители и учители и подчерта, че е важно не да се търсят виновни, а решения.  

Събитието започна с презентация на национално проучване на тема „Степента на отчужденост на родителите към училищния живот на своите деца“ от Анастас Стефанов, Изследователски център „Тренд“. Бяха представени актуални данни за цялата страна относно видовете канали за информация между училището и дома. Голям интерес предизвикаха цифрите представени от Тренд: 80% от родителите разчитат на децата си за информация свързана с учебния процес. Само 7% обаче, използват активно електронните пощи и дневници на училището. 

Данни от изследването бяха представени от екипа на евродепутата Асим Адемов

Министър Вълчев изтъкна, че „за да успеем в общата мисия трябва да говорим за проблемите в днешното общество. Трябва да има доверие в образователните институции. Те трябва да работят за комуникацията и да са максимално реактивни. Родителят се чувства по-спокоен, когато има повече информация.“

Родителски асоциации, учители и директори взеха участие в дискусията, изразявайки гледните си точки. Всички бяха единодушни, че резултатите показват реален проблем, върху който трябва да се работи. 

Зам.-ректорът на педагогическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Силвия Цветанска, представи не само параметрите на проблема, но и изложи методики за неговото решаване. Малко по-късно бе представена и гледната точка на училищните психолози в лицето на г-жа Гергана Крумова от 137 СУ, София. Данните показват, че ролята на училищния психолог в българското училище е силно подценена: само 2% от родителите подтикват детето си към консултация с него при наличие на проблем. 

Г-жа Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката подчерта, че най-важно на този етап е не да си тръгнем с готови решения, а с конкретно идентифицирани проблеми. Събитието бе закрито със заключителни думи от Асим Адемов и обещанието, че „Да върнем родителите в училище“ е национална кампания, която предстои да се проведе и в други региони от страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама