Френският премиер защити ударите в Сирия пред парламента

07:30, 17 апр 18 / Свят 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френският премиер Едуар Филип защити пред парламента решението за френски удари по Сирия. "Нашият ответен удар бе напълно оправдан и бе грижливо пропорционален", каза Филип в началото на дебатите без гласуване.

"Изпратихме твърдо, ясно и силно послание. Искаме да кажем, че никоя военна победа не може да се извоюва безнаказано с химически оръжия", добави той. Той защити "трудното и легитимно" решение на президента Еманюел Макрон и увери, че преди да се прибегне към сила Франция е изчерпала всички политически и дипломатически средства да вразуми Дамаск, предаде БТА.

"В международното право може да се действа само въз основа на твърди доказателства", отвърна остро лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон и подчерта, че ударите не са изчакали да се извърши разследването на мисията на Организацията за забрана на химическите оръжия, което трябваше да започне днес.

"Действахме без мандат на ООН и не се съобразихме с регионалните организации", добави Меланшон, споменавайки конкретно Арабската лига.

"Президентът прекрасно знае, че е нарушил международното право, той се опитва да създаде понятие международна легитимност", заяви малко преди дебатите лидерката на Националния фронт Марин Льо Пен.

Лидерът на групата на дясната опозиционна партия "Републиканците" Кристиан Жакоб изрази опасение, че "с тази намеса без мандат Франция се е изолирала още повече в тази част на света".

Преди ден в телевизионна реч френският президент Еманюел Макрон се опита превантивно да реагира на очакваните критики като заяви, че "се намеси международната общност".

"Намесиха се трима постоянни членове на Съвета за сигурност (на ООН) в рамките на тази международна легитимност", заяви той. Макрон подчерта, че тези удари не са обявяване на война на Сирия, което щеше да го постави в нарушение на конституцията, чийто член 35 постановява, че обявяването на война се разрешава от френския парламент.

Днес Макрон ще говори пред Европейския парламент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама