Външните министри на ЕС одобриха стратегията за приобщаване на Западните Балкани

07:25, 17 апр 18 / Свят 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейските външни министри подкрепиха стратегията на Еврокомисията за интеграция на Западните Балкани, съобщи върховният представител на ЕС Федерика Могерини след съвещание между министрите в Люксембург снощи. 

„Беше изразена ясна подкрепа за продължаване на сътрудничеството със Западните Балкани. В интерес на Европейския съюз и на неговите членове е да вдъхнат увереност на региона по пътя към Европа,“ каза Могерини, която започва обиколка на Западните Балкани. Тя ще посети няколко страни от региона като Македония, Албания, Сърбия и Черна гора. 

Стратегията на Брюксел за Западните Балкани бе представена в началото на февруари. Тя задава 2025 година като ориентировъчна дата за присъединяване към Евросъюза, но изисква от шестте западнобалкански държави да проведат съществени реформи в икономиката, администрацията и за върховенството на закона, както и да решат всички териториални спорове помежду си.

Разговорите за региона в Люксембург бяха в рамките на подготовката на срещата за Западните Балкани в София на 17 май. Преди дни обаче стана ясно, че някои страни от региона обмислят да бойкотират срещата заради участието на косовския президент Хашим Тачи в нея.

Сърбия, Румъния, Испания и Кипър не признават самостоятелното съществуване на Косово. Иначе целта на срещата в София е да се излезе с декларация, че интеграцията на Западните Балкани минава през свързаност - транспортна, дигитална, културна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама