Ридли Скот продуцира най-страшния сериал

17:20, 16 апр 18 / Култура 25 608 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новият сериал на Ридли Скот Тhe Terror веднага си спечели няколко прозвища с думичката „най“ отпред. Поредицата направи своя дебют на 25 март в Америка, а вече гордо носи прозвището „най-страшният сериал“. Критиците пък го наричат „най-голямото събитие“ в телевизионния свят за тази година. Зрелищните серии са базирани на едноименния роман на Дан Симънс, който разказва за двата кораба „Еребус“ и „Терор“ тръгнали да търсят по-кратък път между Европа и Китай и Индия, а 129 моряци агонизират в полярния студ.

Мега продукцията впечатлява с визуални ефекти и реалистични сцени на насилие с много кръв. Моряците се борят за живота си, а медицината през 19 век не им помага особено, след като трябва да се упояват с ром при ампутация. Поредицата както и романът са базирани на истинския живот на капитан Джон Франклин, който повежда експедиция на Британския кралски флот през Арктическия океан. Целта на мисията е да се намери път до Азия  т.нар. Северозападен път като търговски маршрут за износ на стоки. Това е четвъртата арктическа експедиция на 59-годишния капитан. Година след началото й - през септември 1846 г. - се случва катастрофата и двата кораба остават блокирани в леда.

Джон Франклин умира още през юни 1847 г. Още 23 моряци губят живота си преди началото на 1848 г. Останалите остават блокирани в двата кораба в продължение на две зими, докато най-накрая ги изоставят и тръгват пеша в търсене на помощ. Всички членове на екипажа умират по време на този преход, като преди това се опитват да оцелеят дори чрез канибализъм. Едва през 2014 г. са открити останките на "Еребус", а две години по-късно експедиция попада на "Терор" - запазен почти без разрушения. Откритието на втория кораб се случва в процеса на подготовка за снимането на сериала. "По първоначален план чудовището трябваше да унищожи "Терор" някъде по средата на сериала. Но точно тогава намериха кораба, който беше непокътнат. Затова трябваше да пренапишем част от сценария", разказва историкът Матю Бетс, който консултира екипа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама