Румен Радев: Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях

13:50, 16 апр 18 25 529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Неефективна е институционалната среда, нямам доверие и в съдебната система. Днес е Денят на Конституцията. Тя въвежда и отстоява важни идеи и принципи на демокрацията и отговорното управление. Нашата Конституция ясно задава основните институции в държавата, ясното разделение на властите и дължимото сътрудничество между тях. Това заяви президентът Румен Радев пред студенти в УНСС за Деня на българската Конституция и юриста, предаде БГНЕС. 

Президентът поиска изсветляване на собствеността и прозрачност на управленските решения и си послужи с метафора:„В момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал. В това време други хора го крадат, защото е тъмно. Всъщност управляват тях. Други хора наоколо прокарват пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават веднага дупки, защото е тъмно. Не се знае кои са реалните собственици, реалните строители, реалната стойност на обекта и какво точно и на кого се плаща. Крайно време е да включим прожекторите", предаде БНР. 

Президентът допусна, че може да се появят нови политически партии, ако недоволството в страната продължава да нараства. "Ако разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаването на нови партии", каза Румен Радев. 

Българският парламент е основната гаранция за демократичността на нашата политическа система, ние трябва да го подкрепяме, но не и безкритично. Искрено желая да имаме силен и успешен парламент, но когато имаме много чести и хаотични промени в законодателството, това води до непредвидимост и нестабилност. Съчетано с ниска степен на контрол, всичко това въздейства негативно на бизнес средата, допълни президентът. 

Липсва прозрачност и собственост на управленски решения и харченето на публични средства е друг основен проблем на бизнес средата, добави Радев. Например, взето решение на половин милиард без ясно решение и дебат. Когато едни и същи фирми печелят обществени поръчки за водни цикли и магистрали служебно, каза Радев. 

Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България, като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона, независимо дали са от управляващи, опозиция, от собствените магистрати. Когато изискваме и установим ясни и прозрачни правила и демократични принципи, когато върнем доверието в държавата, тогава съм сигурен, че инициативата и предприемчивостта на българина бързо ще доведе до желаните икономически резултати, подчерта още президентът. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама