Разследват кмета на Пазарджик за незаконно придобито имущество

12:00, 16 апр 18 25 647 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

АКФ сезира КПКОНПИ за проверка за установяване на незаконно придобито имущество на кмета на Пазарджик. В мотивите за проверката се посочва:

Повече от 9 години г-н Тодор Попов е в нарушение на законовите изисквания за деклариране на потенциален конфликт на интереси.

От публично достъпната информация на интернет страницата на община Пазарджик става ясно, че г-н Тодор Попов няма подадени декларации по чл. 12, ал. 2. Г-н Тодор Попов заема длъжността кмет на община Пазарджик от 2007 година и съгласно §2 от Преходните и Заключителни разпоредби на ЗПУКИ /отм./ е бил длъжен като лице, което заема публична длъжност, в тримесечен срок от влизане на закона в сила (01.01.2009 год.) да подаде съответната декларация. Задължение за подаване на декларация като лице, заемащо висша публична длъжност, г-н Тодор Попов има и по новоприетия ЗПКОНПИ (чл. 35, ал. 1, т. 2). Такава декларация също не е публикувана към настоящия момент.

Видно от гореизложеното, в продължение на повече от 9 години г-н Тодор Попов е в нарушение на императивните законови изисквания за деклариране на потенциален конфликт на интереси. Неизпълнението на законовото задължение за подаване на декларация представлява административно нарушение по смисъла на  чл. 34, ал. 1 ЗПУКИ /отм./, както и по смисъла на чл. 173, ал. 1 ЗПКОНПИ.

 

Предвид установените данни правният екип на АКФ счита, че комисията следва да извърши преценка налице ли са основанията за издаване на наказателно постановление на основание чл. 177, ал. 1 ЗПКОНПИ от Председателя на Комисията и за налагането на административно-наказателната санкция по чл. 173, ал. 1 ЗПКОНПИ .

Освен това, по поредица данни от медийни разследвания и публикации от изминалите години, в които се посочва високият стандарт на живот на семейството и се твърди несъответствие между доходите, които се декларират, и разходите за осигуряването на този стандарт (извод, до който стигат първоначално и органите на НАП, видно от ревизионен акт № Р-16001315002845-091-001 от 02.12.2015г.), правният екип на АКФ насочва за преценка от органа дали е налице хипотезата на чл. 108, ал. 6 ЗПКОНПИ – започване на проверка за установяване на незаконно придобито имущество при неподаване в срок на декларация по чл. 35, ал. 1, т. 2 или 4 от закона.


 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама