Съветник на вицепрезидента на САЩ подаде оставка

11:10, 16 апр 18 / Свят 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Джон Лернър, съветник по националната сигурност на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, подаде оставка, само два дни след официалното си назначаване на поста. Причината е скандал в Белия дом, който излезе на първите страници на вестниците, съобщи Reuters, като цитира служител на Белия дом.

Назначението на Лернър в екипа на Пенс беше едно от най-краткотрайните в Белия дом, известен с честата смяна на служителите. Това е първият подобен случай, засягащ вицепрезидента Пенс, който се старае да не бъде замесван в конфликтите, пише БТА.

В петък канцеларията на вицепрезидента обяви, че Джон Лернър, високопоставен помощник на постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли, е назначен за главен съветник на Пенс по външнополитическите въпроси. В неделя вечерта канцеларията съобщи, че той е подал оставка.

В петък, докато Пенс и високопоставените му съветници били на осемчасов полет до Перу за срещата на върха на двете Америки, президентът на САЩ Доналд Тръмп бил информиран погрешно, че Лернър е член на движението "Никога Тръмп" - републиканци, които се противопоставят на президента. На вътрешнопартийните избори за определяне на кандидата на Републиканската партия Лернър подкрепи Марко Рубио.

Пенс се обадил по телефона на Тръмп и намалил напрежението, съобщава служителят на Белия дом. Кратката драма достигна до обществеността вчера, след като американският новинарски портал Аксиос съобщи, че Тръмп първоначално наредил на началника на канцеларията си Джон Кели да го уволни и попитал защо Пенс го е избрал.

След това в неделя вечерта Лернър предложил да подаде оставка, "за да намали до минимум конфликтите и вътрешните драми", съобщава служителят на Белия дом. Пенс решил, че това е най-добрият вариант.

Лернър се връща на работа при Хейли. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама