Отбелязваме Деня на българската Конституция

07:50, 16 апр 18 25 1047 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отбелязваме Деня на българската Конституция. Професионален празник имат юристите. На 16 април 1879 г. първото Велико Народно събрание приема Търновската конституция. Тя фиксира взаимодействията между - монарх - парламент - правителство и определя основните права, свободи и задължения на българските граждани.

Лично президентът Румен Радев ще участва в тържественото честване в Съюза на юристите. Преди това държавният глава ще открие 15-о издание на Младежкия икономически форум в УНСС. 

Държавният глава ще изнесе публична лекция на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“, след която ще се проведе дискусия.

За участие във форума са поканени представители на академичната и студентска общност на УНСС, на младежки неправителствени организации, както и представители на централната и местна власт. 

По-късно, от 16.00 часа, в сградата на Съюза на юристите в България президентът ще участва в тържественото събрание по случай Деня на Конституцията и юриста.

По повод Деня на юриста в Апелативен съд - Пловдив ще се проведе ден на отворените врати. Инициативата се осъществява от Апелативен, Окръжен и Районен съд – Пловдив. Тази година се навършват и 20 години от възстановяването на Апелативен съд – Пловдив, което прави празника двоен.

Специални гости на магистратите ще бъдат ученици от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, както и от Националната търговска гимназия.

Провеждането на Деня на отворените врати е насочено към популяризиране дейността на съда, с цел повишаване правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, както и за изграждане на доверие в работата на съда.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама