Хиляди на протест за независимостта на Каталуния

15:53, 15 апр 18 / Политика 25 501 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хиляди каталунци се събраха в центъра на Барселона, за да поискат освобождаването на деветимата високопоставени сепаратистки лидери, които ще бъдат съдени по обвинения в подстрекаване към бунт. Много от протестиращите скандираха „Свобода за политическите затворници“, докато се събираха на една от главните улици в Барселона, носейки жълти шалове, пуловери или якета в този цвят, който символизира солидарността им с техните задържани лидери.

Демонстрацията бе организирана от две групи за масово осведомяване - Националната каталунска асамблея и Права и основни свободи, чиито президенти са сред деветте сепаратисти в затвора по повод ролята си в неуспешния миналогодишен опит за отделяне на Каталуния от Кралство Испания. Последвалата им декларация за независимост на региона доведе до репресивни действия от страна на испанските органи, действащи в защита на испанската конституция, която обявяи нацията за "неделима".

Демонстрацията се провежда десет дена, след като германски съд отказа изпълнението на искане за екстрадиране на сваления каталунски президент Карлес Пучдемон, отправено от испанските магистрати на основание подбуждане към бунт. Пучдемон беше освободен под гаранция.

Испанският министър на правосъдието Рафаел Катала нарече използването на жълти панделки "обидно" и заяви, че в Испания няма политически затворници, а става дума за "политици в затвора".
От 16 октомври лидерите на двете най-големи групи за независимост на Каталуня - Жорди Санчес и Жорди Куишарт - са в затвора, докато очакват съдебните процеси срещу тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама