НСИ: Промишлените предприемачи свиват инвестициите през 2018 година с 6,6 на сто

15:10, 13 апр 18 25 455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проучване на Националния статистически институт, проведено сред промишлените предприятия в нашата страна през март 2018 година, показва увеличаване на тяхната инвестиционната активност през изминалата година, но при очаквания за нейно свиване през настоящата.

По данни от изследването разходите за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи в промишлеността през 2017 са били със 7,4% повече в сравнение с година по-рано.

В същото време обаче промишлените предприятия в нашата страна планират за 2018 година намаляване на инвестициите с 6,6% спрямо направените през миналата година. В общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни и нематериални активи през тази година делът на частния сектор се очаква да бъде 84,6%, като мениджърите от промишления сектор предвиждат намаление на техните инвестиционни програми с 14% спрямо 2017 година.

Най-голям относителен дял в инвестициите през настоящата година се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (43,3% от всички инвестиции в промишлената сфера), при които обаче се предвижда понижение с 12% спрямо предходната година. Следват енергетичните и свързаните с водата сектори (с относителен дял от 25,4%), при които се очаква увеличение на инвестициите с 27,9% спрямо 2017-а и на трето място е производството на недълготрайни потребителски стоки (с относителен дял от 16,3%), като прогнозите на мениджърите са за свиване на инвестиционните програми в този сектор с 25,2% спрямо година по-рано.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама