Нови „Българи от старо време“ в Музикалния театър

11:20, 12 апр 18 / Култура 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-обичаната и най-често поставяна наша оперета - „Българи от старо време” от Асен Карастоянов, ще има премиера на 27 и 28 април в Музикалния театър. Вече безспорната оперетна класика е създадена специално за трупата на театъра – тя се играе за първи път там преди близо 60 години. Новата постановка е осма поред за това заглавие на сцената за Музикалния.

Либретото на Коста Райнов по едноименната повест на Любен Каравелов показва с добросърдечна ирония възрожденския бит и нрави на българина. Зрителите ще се потопят в семейната идилия и романтика на патриархалните отношения. Ще се посмеят над някои особености на народопсихологията ни и ще се вълнуват заедно с влюбените, когато се противопоставят на старите разбирания в името на своите чувства. На сцената ще оживеят колоритните образи на Дядо Либен и Хаджи Генчо, които заради вечното си политиканстване на тема „московците или ингилизите” застрашават годежа на децата си Павлин и Лила.

Режисьор на новия спектакъл е Александър Мутафчийски, който като солист години наред се въплъщава в обичания от публиката и от него самия образ на Бай-Либеновия ратай Иван. „Поглеждайки с очите на режисьор, аз се помъчих да си отговоря на въпроса: с какво „Българи от старо време“ ни провокират в наши дни? И как, без да се правят преднамерени сценични препратки към съвремието ни, същият въпрос да развълнува и публиката в салона”, споделя Мутафчийски. В своята концепция той акцентира на борбата между старото и новото, между консерватизма и духа на Възраждането.

Виталната музика на Асен Карастоянов ще прозвучи в пълния си блясък. Публиката ще чуе за първи път музикални моменти, които дълги години не са били изпълнявани. Ярката сценичност на оперетата „Българи от старо време“ ще бъде подчертана и с красотата на българските традиции и танци. Всичко ще е поднесено с много свеж и неподправен хумор, обещават от екипа.

Музикален ръководител на постановката е Юли Дамянов, диригент ще е Огнян Митонов. Сценографията е на Иван Савов, костюмите – на Мариана Попова и Иван Савов, хореографията – на Татяна Янева, хормайстор – Людмил Горчев.

В големия артистичен екип на спектакъла са включени първите сили на трупата. В ролята на Дядо Либен ще се редуват солистите Иван Панев и Христо Сарафов. В образа на Хаджи Генчо ще се въплътят Николай Борисов и Румен Григоров. За Дела, жената на Дядо Либен, има три изпълнителки – примите Юлия Маринова, Деница Шопова и Людмила Козарева. В партията на Павлин, синът на Дядо Либен, ще се въртят Стефан Петков, Пеньо Пирозов, Денко Проданов, Димитър Райчев, а в тази на Лиляна, дъщеря на Хаджи Генчо – Илона Иванова, Добрина Икономова и Валентина Корчакова. Светлана Иванова, Еделина Кънева или Олга Михайлова ще можете да видите и чуете като Цона, жената на Хаджи Генчо. Янка, ратайкиня на Хаджи Генчо, ще е Станимира Василева, Илияна Генева или Катерина Тупарова, а Иван, ратай у Дядо Либен ще е Александър Мутафчийски, Богомил Спиров или Александър Панайотов. В ролята на циганката са Калина Ангелова или Марияна Арсенова – директорът на трупата. Участват солисти, хор, балет и оркестър на Музикалния театър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама