Русе отбелязва Международния ден на джаза

15:00, 15 апр 18 / Култура 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По повод Международния ден на джаза, Общинско предприятие „Русе арт“ и Клуб на дейците на културата организират Джаз уикенд на 29 и 30 април. Концертите ще се състоят в голямата зала на Доходно здание от 18 часа. На 29 април ще се състои концерт на големия джаз изпълнител Васил Петров в компанията на Йордан Тоновски (пиано), Христо Минчев (бас китара), Кристиян Желев (ударни).

В програмата ще прозвучат джаз класики в нов прочит. Тя събира музиката на Кол Портър, Джордж и Айра Гершуин, Дюк Елингтън и Ал Жиро на едно място. В навечерието на международния ден на джаза и рождения ден на Васил Петров, ще се насладим на нова селекция от джаз стандарти. На 30 април ще се изявят една българска и една унгарска група: Уникалният унгарски джаз квартет Роуд Сикс Сакс е създаден през 2001 година.

Представя микс от джаз, фънк, съвременна и българска народна музика в преработка на Виктор Тот. В състава участват: Виктор Тот - Алт-Саксофон, Габор Вайс – Баритон- саксофон, Милан Шоймоши – Тенор – Саксофон, Имре Хааз – Тенор – Саксофон.

Съставът започва своя път с акапелни изпълнения на собствени аранжименти, оформени в духа на джаз и фънк, налагайки свой специфичен стил. Чрез виртуозните импровизации, по време на концерт, музиката се ражда и оживява в присъствието на слушателите. Вероятно на това се дължат както успехите на състава пред широката публика, така и положителната оценка на изтъкнати представители от света на джаза в Унгария, Европа и Америка.

Христо Йоцов Квартет "Jazz Cats" Project Христо Йоцов представя най-новия си проект "Jazz Cats", създаден есента на 2016 г. и реализиран като студиен албум през юни 2017 г. През годините Христо Йоцов представя в неговите формации много и различни музиканти, както български, така и гости от Европа. Характерното е, че във всичките си проекти той представя млади и талантливи музиканти.


В настоящия проект е поканил Арнау Гарофе, един млад саксофонист от Испания с много потенциал, пианиста Любо Цанев, получил образованието си в САЩ, и басиста Митко Карамфилов, с когото са свързани повечето от нещата, които прави Христо през последните години. Билетите за джаз концертите се продават на касата на Доходно здание от днес, 11 април.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама