Студенти пускат във въздуха дронове край Граф Игнатиево

18:30, 11 апр 18 25 656 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Студентите и преподавателите от специалността „Авиационна техника и технологии“ от Техническия университет – филиал Пловдив отбелязват професионално Деня на авиацията и космонавтиката с 28 научни доклада, посветени на безпилотните летателни апарати /дронове/ и с открит летателен ден на 12 април. 

От летателна площадка „Марица“ край Граф Игнатиево първи ще излети на двуместен самолет с общо предназначение най-добрият ни студент, каза проф. д-р Добрин Сеизински – ръководител на катедра “Транспортна и авиационна техника и технологии” във ВУЗ-а. Професор Сеизински похвали своите студенти и за изключителната им научна активност. Те участват в разработката на 15 от докладите в научната конференция „50 години безпилотна авиация в България“ и показват много добри знания в сложни области на науката като аеродинамика, проектиране на летателни апарати, навигация.

За първи път научната конференция в Техническия университет – филиал Пловдив се организира съвместно с командването на българските военно-въздушни сили (ВВС) и с Фондация „Български ВВС“. С научни разработки се представят учени от Военната академия, БАН, български технически вузове и фирми, специализиращи в направление безпилотна летателна техника. Докладчиците ще опитат да очертаят перспективите пред българските военни и граждански безпилотни апарати. Почетен председател на научната конференция е генерал-майор Цанко Стойков – командир на ВВС.

На 12 април на летателна площадка „Марица“се очаква да пристигнат 15 до 20 частни двуместни и четириместни витлови самолета. Според председателя на Фондация „Български ВВС“ бригаден генерал от резерва Спас Спасов покупката на самолет от частни лица е въпрос не само на финансови възможности, но и на желание за летене.

„Новите двуместни самолети имат цена от 100 000 евро, но употребяваните са не по-скъпи от луксозен автомобил. Така, че извисяването във въздуха често е въпрос на избор. В страната ни има действаща система за обучение на пилоти-любители, а обучението е около 6 месеца“, каза ген. Спасов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама