Борисов: Срещата на върха за Западните Балкани ще се проведе

16:20, 10 апр 18 / Политика 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съвет и срещата на върха за Западните Балкани на 17 май ще се проведе, това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си в босненския град Мостар със сръбския президент Александър Вучич, предаде БНР.

„Убеден съм, че ще намерим начин, така че президентът Тачи да участва, въпреки това, че има няколко държави, които не са признали Косово. Поне неофициално, сега чувам, че биха отказали да участват в такава среща. С Мариано Рахой се разбрахме. Той е на двудневно посещение от предишния ден. Така че с всички ще намерим някакъв начин да не проваляме Съвета. Въпреки всичко съм оптимист за провеждането“.

Борисов е в Мостар за откриването на икономическия панаир в града. Преди това той обсъди ситуацията и проблемите на Балканите с Вучич. 

Президентът Вучич полага огромни усилия да запази мира, това заяви премиерът Бойко Борисов. Той отбеляза, че в провокациите и конфликтите на Балканите от последните месеци тревожат, визирайки инцидентите и словесните престрелки между Сърбия и Косово, липсата на съгласие по промените в изборния закон на Босна и Херцеговина, напрежението около Кипър и Гърция. 

Борисов призова да се прояви разум: "Да проявим разум, обръщам се към всички лидери на Балканите. Последствията ще са само за нас, за никой друг. Има геостратегически интерес. Нашата майка е Европа. Убеден съм, слушайки колегите от Европа, от Европейския съвет и съюз, че те искат мир и просперитет на Балканите".

Премиерът на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, ще бъде на посещение в София в четвъртък и петък, обяви още Борисов.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама