Министър Павлова: Младите хора активно трябва да участват в дебата за бъдещето на Европа

18:40, 10 апр 18 / Политика 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дебатът за бъдещето на Европа трябва да се състои с активното участие на младите хора. Те трябва да бъдат уверени, че гласът им ще бъде чут и че тяхното мнение има значение. Това е голямото предизвикателство пред нас, особено през 2018 г., когато България е председател на Съвета на ЕС“, заяви днес министърът за Българското председателство Лиляна Павлова, която откри Конференция за гражданското застъпничество заедно с ръководителя на Представителството на ЕК в България – Огнян Златев и директора на Българския център за нестопанско право – Надя Шабани.

Целта на събитието е да се обсъди ролята и въздействието на гражданите в процеса на създаване на политики, насърчаване и увеличаване на активните граждани. Конференцията е по инициатива на проф. Алберто Алемано, професор в международното бизнес училище HEC Paris и Училището по право Ню Йорк, основател на The Good Lobby.

По време на форума министър Павлова посочи пред младите хора, че именно те са нашите застъпници, нашите адвокати, чрез които можем да привлечем по-апатично настроените техни връстници към силата на гражданското общество. „Защото ние не просто се събираме и разпитваме за мнението им, но след това реализираме идеите им“, добави министърът. Тя даде следния пример: „През пролетта и лятото на миналата година основната ни цел бе да заложим на провеждането на председателство, отворено към гражданите. Затова благодаря и на информационните центрове „Европа директно“ към ЕК в страната, с които реализирахме регионалното измерение на обществените дискусии и получихме обратна връзка от гражданите“. Така дебатите допринесоха за оформянето на приоритетите на председателството. „В резултат на проведени дискусии, се спряхме върху два фокуса, които да бъдат специалния български принос към европейския дневен ред - младите хора и Западните Балкани“, каза още министърът.

По време на изказването си тя спря и на инструментите, чрез които гражданите на ЕС могат да повлияят на настоящето, в което живеят.

Един важен законодателен пакет е Регистърът за прозрачност, по който в момента се провежда междуинституционален диалог. Регулирането ще позволи лобистите да могат да работят прозрачно. У нас думата „лобиране“ се свързва с определени непрозрачни практики, но ние трябва да я направим позитивна. Както позитивен смисъл вече носят думите – Балкани и младите хора. По този начин, регулирайки лобирането на общоевропейско ниво – на ниво ЕК, ЕП и Съвета на ЕС, ще дадем пример и на държавите членки как да се лобира, за да може да се чува мнението на гражданите, бизнеса, на младите хора при изготвянето на законодателство“, обясни министър Павлова.

Тя подчерта, че още нещо, което трябва да се подобри, е Европейската гражданска инициатива. „Тя е прекрасна инициатива, но изядена от бюрокрация. Тя функционира и в момента като дава възможност на 1 милион граждани от най-малко 7 държави членки да поискат от ЕК в рамките на нейните правомощия предложение за законодателен акт. Работим по изменение на правилата за нейното функциониране, за да стане по-малко бюрократична, но и да гарантира защитата на личните данни. Вярвам, че и по време на днешните дебати, ще намерим част от търсените отговори“, завърши министър Павлова изказването си на форума в Представителството на ЕК в България.



 



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама