Събират подписи за нов регламент за ученическия отдих и туризъм

10:00, 15 апр 18 25 470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гражданската инициатива „Да върнем ученическите лагери на децата“ иска нов подзаконов нормативен документ за ученическия отдих и туризъм и гражданско участие в управлението на базите. Сегашните правила на Министерството на образованието позволяват над 100 почивни бази у нас да се рушат и да няма виновни за това. Необходими са спешни мерки, за да не изчезнат и работещите лагери, казват още от инициативата.

Ивайло Шопски, секретар на инициативния комитет заяви, че се събират 50 000 подписа за промяна или отмяна на наредбата, която регламентира ученическия отдих и спорт. Изпратени са и писма до Министерския съвет, Министерството на образованието и до председателя на Народното събрание, съобщи БНР.

„Желаем да се изготви нов регламент за управлението на лагерите, а в самото изготвяне на регламента да участва гражданското общество. Хората ясно и точно да кажат какво искат и очакват от тези лагери, искат да ги има. Повечето хора не знаят, че лагерите все още съществуват. Повечето учители също не знаят, че я има тази възможност. От повече от 140 бази в България, в момента надали има и 20, които са годни за употреба и продължават да се затварят бази. Виновни толкова години няма. Не търсим и виновните. Търсим решение това нещо да се спре и да обърнем процеса“, заяви Шопски.

Базите, които не работят просто се рушат, коментира Шопски. Някои вече дори не биха могли да бъдат спасени. Всички имоти обаче са на добри и екологично чисти места.

„Държавата се е грижила така, че да даде най-хубавите места за почивка и отдихна децата. Сега, дори в и тези, които работят, децата, случайно попаднали там, не получават достатъчно добри условия. Второ, те нищо ли не правят – не придобиват знания, умения. Не се учат на нищо. Когато отида там, спят, хранят ги горе-долу и това е. Искаме да се назначат възпитатели, да се направи учебен план и когато децата отидат там, да бъдат уплътнени и да имат полза от този престой“, заяви още Шопски.

Проблемите в поддръжката и функционирането на базите се дължат на регламента, коментира той.

„Гражданите трябва да участват в написването на новия регламент, защото е ясно, че когато е писан регламента, той е направен, може би, да защитава на всички интересите, но не и на децата и гражданите в България. След като се изготви правния регламент, който да определя какво и как се случва в самите бази, самото ежедневие дори, трябва да има един контролен орган, който е  може би еквивалент на Инспектората в училищата, който да следи това и да алармира веднага, ако някъде се случват процеси, които не са прозрачни“, обясни секретарят на инициативния комитет.

Необходима е поне 10-годишна стратегия за развитието лагерите, убеден е Шопски. Усилията трябва да се насочат приоритетно към работещите бази, за да заработят те на пълен капацитет, а след това поетапно да започне възстановяването на останалите. Държавното дружество „Ученически отдих и спорт“, собственост на МОН, може да се развива, убеден е Шопски, който дори е предложил стратегия за това.

Един от акцентите в предложението на инициативата е въвеждането на „родолюбиво обучение“ в лагерите. Шопски даде за пример почивната база Шумнатица, която е част от тези лагери и се намира в курортен комплекс Боровец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама