Лиляна Павлова представя постигнатото от Европредседателството ни

09:10, 11 апр 18 / Политика 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър Лиляна Павлова представя днес постигнатото през първата половина на Българско председателство на Съвета на ЕС

По кои досиета е постигнат най-голям напредък през първите три месеца на Българското председателство, колко чуждестранни и български делегати и журналисти са участвали в събитията в София, какво да очакваме до края на юни - на тези въпроси отговор ще даде министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на среща си с медии в НДК.

Министърът за Българското председателство вече беше изслушана от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове за напредъка по изпълнение на приоритетите на Българското председателство.

Министър Павлова представи пред народните представители информация за развитието на преговорите по отделни законодателни актове и досиета, върху които е фокусирана работата на Председателството и неговия екип от близо 1500 души, както и кратка статистика за популярността и обществения интерес спрямо събитията, дейностите и темите на Председателството.

По думите на министър Павлова най-голям интерес към Председателството освен в ключовите градове София и Брюксел, се наблюдава и в Лондон. Бе отбелязано, че е голям процентът на хората, които следят темите и събитията през създадените онлайн платформи и социални мрежи, като от тях значителен е делът на възрастовата група 25 – 34 години.

През изминалите месеци българските екипи са фокусирали своето внимание и работа върху статута и финансирането на европейските политически партии и фондации във връзка с предстоящите европейски избори, инициативата на Комисията за ревизиране на регламента за Европейска гражданска инициатива с цел по-ефективно участие на гражданите в процеса на вземане на решение, Директивата за борба с измамите в контекста на онлайн търговията, работата по създаване на Европейска прокуратура и др.

По отношение на тематичните приоритети на Председателството министърът информира, че е стартирала подготовката в съдържателно отношение на срещата на върха за Западните Балкани с изготвянето на проект на политическа декларация, както и на анекс към нея, в който ще бъдат описани конкретни стратегически инфраструктурни проекти за транспортна, дигитална, енергийна свързаност с хибридно финансиране. Според Павлова, това ще придаде практическо измерение на политическия ангажимент на Съюза спрямо европейската перспектива на региона.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама