Евростат: Половината от българските домакинства твърдят, че имат затруднения да плащат за здравеопазване

15:56, 06 апр 18 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 47% от българските домакинства твърдят, че изпитват затруднения да плащат за здравни услуги, сочат цифрите, публикувани от статистическата агенция Евростат в навечерието на 7 април, Световният ден на здравето. От тях малко над 10% са казали, че имат големи трудности, 15,4 заявяват, че изпитват затруднения и само 21%, че имат някои леки затруднения, каза Евростат.

Същевременно почти 39% от българските домакинства съобщиха, че плащат за здравеопзване без никакви затруднения, 3,2% го описват като "необезпокояващо" и 11,3% "сравнително лесно".

Разходите за обществените и частните здравни услуги са взети под внимание. Разходите за здравни услуги включват например консултации, лечения и предписани медикаменти, както и стоматологични прегледи или лечения. Ако домакинството е платило "много трудно", но все пак инвестияцията е възстановена няколко месеца след плащането, то все пак докладва за финансовото натоварване.

Евростат заяви, че през 2016-та година повечето домакинства (71%) в ЕС са могли да платят с лекота разходите за здравни услуги. Делът на домакинствата, които съобщават, че могат да плащат за тези услуги "сравнително лесно", е 22%, "лесно" 18% или "много лесно" - 31%. Останалите 29% от домакинствата съобщават, че имат:
- леки затруднения – 16%
- умерени затруднения – 8%
- големи затруднения – 4%

 

Повече от 80% от домакинствата в седем страни от ЕС съобщиха, че са успели да платят с лекота разходите за здравни услуги: Финландия (87%), Обединеното кралство (86%), Германия (85%), Швеция 84%), Дания (82%), Литва (81%) и Люксембург (80%).

За разлика от тях повече от 50% от домакинствата в шест държави-членки на ЕС са имали трудности при покриването на тези разходи: Гърция (90%), Унгария (74%), Кипър (72%), (61%) и Италия (56%).

В повечето държави от ЕС трудностите при покриването на разходите за здравни услуги са по-високи сред домакинствата с по-нисък доход (40%), отколкото тези с по-висок доход (27%).

В това отношение най-големите разлики са регистрирани в Белгия (58% за домакинствата с по-ниски доходи в сравнение с 19% за домакинствата с по-високи доходи), Люксембург (46% срещу 14%) и Холандия (48% в сравнение с 22%).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама